Lachen & leren: landbouw bij Lubach

Dat boeren gek worden van het overheidsbeleid, begrijp je meteen. Maar ook dat de landbouw flink op de schop moet. Wil je een leuke avond én de landbouwcrisis in Nederland snappen? Zak onderuit voor deze filmpjes van Arjen Lubach.

De tien plagen van boer Gerard
‘De boeren worden al sinds de Tweede Wereldoorlog heen en weer gesmeten door de grillen van de overheid.’

Miljardenbedrijven regisseren boerenprotesten
Je dacht dat boze boeren hun krachten bundelen bij hun protesten, maar zo zit het niet. Agri-reuzen zijn de miljoenen- en miljardenbedrijven die belang hebben bij een grote veestapel in Nederland. Zij blijken de boerenprotesten te regisseren en financieren.

De stikstofcrisis
Geef mij maar twee stukken slagroomtaart, want over een jaar wordt er misschien een sportschool gebouwd in mijn buurt. Dat was de PAS-regeling uit 2015, waarmee in 2019 de stikstofcrisis begon. Daarop volgde geen oplossing, maar wel veel gratis scoren bij de boeren. ‘Niemand ontkent dat de boeren hard werken! Maar hun stikstofuitstoot moet omlaag. Waarderingsdispensers in stallen helpen niet. Radicaal de veeteelt aanpakken wel.’ Dit filmpje is uit 2019, maar nog perfect up-to-date.

Afgelopen met koeienromantiek
Maarre, koeien in de wei, dat is toch LEUK? Dat hoort bij Nederland! Leer alles over koeienromantiek. ‘Als je kijkt naar koeien in de wei, kijk je naar een industrieterrein. Een tapijt van industrieel monogras, waar we een derde van Nederland aan opofferen. En dat allemaal voor doorgefokte melkmachines die we jaarlijks van hun kinderen beroven.’

Vogelgriep
De vogelgriep en onze reactie daarop laat schrijnend zien hoe we in Nederland omgaan met dierenwelzijn, natuur en het risico op pandemieën. Hoe alles opzij moet voor grootschalige veeteelt.

Afgelopen met de Rabobank
De Rabobank speelde een belangrijke en onfrisse rol bij de schaalvergroting in de landbouw en gaat daarmee nog altijd door. Het financiële risico ligt niet bij de bank, maar bij de belastingbetaler.

En wat doet de politiek?
‘We. Zijn. Niks. Opgeschoten.’ Vier jaar na het begin van de stikstofcrisis is er behalve iets langzamer rijden op de snelweg, nog helemaal niets gebeurd om minder stikstof uit te stoten. Kijk hier hoe politici dat voor elkaar krijgen.

De oplossing van BBB
BBB ontkent glashard en dat het slecht gaat met de natuur. ‘Eén zwaluw maakt zomer. Dus pak ‘m en leg ‘m op de barbeque!’ De partij wil meer aandacht voor landbouw in het onderwijs. Nou, daar weet Lubach wel wat op.

Een bloemetje dan maar?
Bij Lubach zijn veel misstanden in de landbouw voorbij gekomen, veel meer dan ik hier weergaf. Bio-industrie, stalbranden, reclame voor vlees… Je vindt ze allemaal op Youtube. Als uitsmijter bij deze avondvullende landbouw-cursus nog even dit.

Reageren?
In de discussie over landbouw en stikstof gaat het er soms hard aan toe. Ik heb mijn best gedaan een evenwichtig beeld te geven. Met aandacht voor problemen die de landbouw veroorzaakt én aandacht voor de lastige positie van de boeren. Ik sta open voor reacties en ook voor andere meningen. Dus reageer vooral, maar onderbouw je mening en blijf beleefd.

Plaats een reactie